Ovo ulje iznimnih svojstava dobiva se mehaničkim cijeđenjem (pod velikim pritiskom) sjemenki grožđa koje su nusproizvod u procesu dobivanja vina. Obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajne količine antioksidansa (tokotrienola), a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja: najviše ima linolne kiseline (oko 54%), a zatim ole-inske kiseline (36%), pamnitinske (oko 5%) i stearinske (oko 2,5%), dok svega 2,5% čine zasićene i hlapive masne kiseline.
Zahvaljujući finoj teksturi i sastavu odlično je kao kozmetičko ulje, no isto tako je djelotvorno i u njezi čitavog organizma. Od većine drugih hladno prešanih ulja razlikuje se i po vrlo visokoj točki dimljenja, pa je osobito cijenjeno u kulinarstvu – na ovom ulju možete pržiti, peći, kuhati bez straha da će visoke temperature promjeniti njegova svojstva; odlično je kao dodatak umacima, a salatama daje zagonetan voćni okus.
Sjemenke grožđa služe za izradu ulja koje snižava razinu kolesterola u krvi. Ulje grožđanih sjemenki dobiveno hladnim prešanjem grožđanih boba vrlo je cijenjeno i traženo.
Najprije se počelo proizvoditi u Francuskoj kao zamjena za maslinovo ulje. Ulje se upotrebljava u kulinarstvu i sadrži obilje antioksidanata i polifenola. Ovo je ulje zlatno žute boje, bez okusa i mirisa. Sadrži omega-3 masne kiseline i ima zaštitni učinak na krvožilni sustav.
Ulje se primjenjuje i u prirodnim proizvodima za njegu kože. Njegovi sastojci usporavaju proces starenja kože, štite je od infekcija i jakog utjecaja sunca. Preporučuje se i za njegu problematične kože.
Odlike i primjena ulja sjemenki grožđa:
Za ublažavanje navedenih teškoća preporuča se piti 1 žličicu (30 kapi) 3 puta dnevno prije obroka. Kod njege kože lagano se nanosi 1-2 puta dnevno.
Navedeni podaci su informativnog karaktera i ne služe u svrhu dijagnosticiranja i liječenja. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.