Orahov plod nalikuje ljudskom mozgu i već je to dovoljna preporuka da mu se poklonimo. Danas znanost potvrđuje ono što se naslućivalo i kroz narodnu medcinu prakticiralo. Hladno prešano orahovo ulje svrstava se u grupu ulja visoke biološke vrijednosti zahvaljujući udjelu nezasićenih masnih kiselina (više od 80%), gdje pretežu višestruko nezasićene masne kiseline omega-6 i omega-3 (ukupno preko 55%).
Hladno prešano orahovo ulje sadrži jedinstven kompleks biološki aktivnih tvari (osobito je značajna elagična kiselina) i širok spektar minerala (magnezij, fosfor, bakar, cink, željezo, kalcij) i vitamina (B1, B2, B3, E).
Ulje oraha iznimno je bogato esencijalnom omega-3 alfa-linolenskom kiselinom pa se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod dislipidemija, najčešće kod povišene razine kolesterola u krvi (klinički dokazano). Okusom je daleko ugodnije od lanenog ulje koje se koristi u iste medicinske svrhe.
Istraživanje američkih znanstvenika s Penn State Universityja prvo je koje je pokazalo da prehrana bogata orasima snižava razinu C-reaktivnog proteina (CRP), markera za upalne procese povezane s bolestima srca. Orasi sadrže dva tipa nezasićenih masnih kiselina, proteine, vitamine i minerale čije kombinirano djelovanje smanjuje čimbenike rizika povezane s razvojem kardiovaskularnih bolesti.
U kozmetici se koristi za njegu suhe, zrele i stanjene kože kao i u pakunzima za kosu.
Odlike i primjena hladno prešanog ulja oraha:
Ulje oraha najbolje je uzimati 1 žličicu (30 kapi), 2 do 3 puta dnevno, poslije jela.
Navedeni podaci su informativnog karaktera i ne služe u svrhu dijagnosticiranja i liječenja. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.